Saturday, July 31, 2010

I'm happy...

today, i've bought a sony mp3 4G....i'm so happy..like a dream comes true..coz i'm thinking of having one long time ago..but only now i managed to have my own mp3...tak kesah la org nk ckp ape, ipod paling canggih ke and what so ever..., yg penting sony mp3 nie satiesfied me a lot...the sounds was great along with the bass...ok now i want to donlod lagu byk2 and transfer them into my new baby..hehehe...=) =)

Wednesday, July 21, 2010

malang tak berbau...

salam semua..
hari ini ade berita kurang menggembirakan..
balang ikan saya pecahhh...huhu..so sadd...
i dunno how it happened...
but i noticed that there are some leakage beneath the glass...
when i lifted up the glass, suddenly it broke....
and my fish? subsequently,my fish slipped off the glass onto the floor and died.....
I feel so saddd...
slapdash me....;( :( ;(

i gonna miss my fish...i fed it everyday, and i gonna miss my routine..or perhaps i shud get me another fish to console mysef.....arggggh..ikan emas kuuuuu.............





p/s: gambar nie xde kaitan pon dgr cite di atas..hari tue saje testing make up mata....it seems that i love this mixture of purple eyeshadow so muchhhh...;)

Saturday, July 17, 2010

pelangi kasih

:: PELANGI KASIH ::

gerimis pagi nyaman dan tenang,
pelangi petang bersaksikan alam,
walau hadir tidak diduga,
takdir Allah mengatasi segala,
bertemu kita bukan dirancang,
hati diberi bukan paksaan,
sayang disulam bukan mainan,
seputih salju tulusnya kasih..

andai ombak datang merebah,
tidak melatah,tidak menyerah,
tanpa dugaan tidak sempurna,
perjalanan di atas bumi yg Maha Esa,
bukan mengeluh bukan merungut,
tapi bersyukur pada yang SATU,
nikmat diberi tidak terhitung,
buih di lautan bukan tandingan,
walau tinta menangis kehausan,
belum mampu menandingi segalanya...

terima kasih Ya Allah,atas segala nikmat yang telah diberikan..Alhamdulillah...(^.^)

coretan ikhlas,
wana_zaki...
17 july 2010

Friday, July 16, 2010

esok yang tak pasti...

hari nie rase sangat sedih..

menangis? saya juga manusia biasa yg bisa menangis..

kenape?

takpe la,dugaan tu tanda kasih syg Allah...mungkin di sebalik hujan yg turun, teselit pelangi indah yg Allah nk hadiahkan buat kite..

kepada sahabat2, kesihatan tu nikmat dari Allah yang tak terhingga...jadi bersyukur selalu ye....;)

p/s: semoga esok tidak kelam.....aminn

Sunday, July 11, 2010

clutch hunting....

hehe,clutch hunting? for what?  dulang hantaran pon lawa nih kalo letak clutch.....bcoz it's small and elegent....eh2,jgn salah paham the clutch hunting is not for me.. if i wanna get married, i wont forget to invite my frens.... tp bile tu nak kawin? hehe...jeng jeng jeng..rahsia....=)  actually the clutch hunting is for mama and her fren...not for me..i tukang beli je.hehe...so i went to mantri mall and search for it...finally i found a shop that displayed variety of clutches and handbags ...wah,rambang mata i...i stepped myself into the shop, and started looking for the suitable one...from the first shelf until the last one....handbags tak sempat nk belek bcoz i dun want to rip off my focus towards clutch..haha, poyo jer..cari punya cari, siap kol mama and ask her what design she would loves to have...mama said taknak yg full beads lining and nk yg english style....then, siap atas bawah,dalam luar clutch saye belek utk memastikan kualitinye terpelihara..hohoho..
           encik buah hati saye dh risau dah bile sy masuk kedai2 handbag nih sb risau saya tanak keluar..haha..saya selalu gurau ngn dia kalo sy hilang ke, cuba la find me kat kedai handbags ke, kedai kasut ke, kedai baju ke,takpon kedai makan..mesti ade terlekat kat salah satu.hehhe..back to story, puas sy belek2 clutch nih tp x jumpe juga yg sesuai utk mama and her fren...utk saye ade la sy jumpe..hehe..cantek sgt, full of roses, handmade roses...encik buah hati beli and hadiahkan kat saye...terharunye saye...thanks sweetheart.(^.^)..Finally,at the end of the day, i've decided to go to other shops ,again for clutch hunting..but it happens not to be today ..maybe some other day..hr nie sy penat dah jalan,sakit otot sume, sakit mata jugak sb byk yg sy boleh tgk je,nak beli tak boleh sb sy nk berjimat-cermat..hehe. but i'm happyyyy...nanti la nk pegi mantri mall sekali lgi ke, or maybe commercial street bcoz there'll be more choices i guess...ok dibawah saya sertakan beberape keping gambar untuk tatapan umum (ayat skema.hehe)...enjoyyy....see u again next time...(^.^)




udang tempura tu boleh tahan..agak sedap =)




siap terangkat-angkat kaki budak gumuk nih bile excited nk posing....;p



baju nie ade sale 30% bukan diri saye ye yg sale 30%..hehehehe


*gambar candid encik buah hati yg kat atas tu..encik buah hati pemalu slalu je nk tutup muke ke,tunduk bawah ke bile sy nk amik gambar...hehehe

*yang gambar last makanan saye..seafood platter..sedap jugak la..sy tak makan nasi sb nak diet, pdhl makanan kat atas nie tinggi juge calorie dia..saje nk sedapkan hati so pilih yg xde nasi.hehehe

Saturday, July 10, 2010

Cinta buat Nabi Muhammad S.A.W

Israk Mikraj adalah satu peristiwa yang sangat luar biasa yang telah dilalui Rasulullah s.a.w. Rasulullah telah melalui Israk dari Masjidil Haram, Mekah ke Masjidil Aqsa di Palestine. Mikraj pula merujuk kepada perjalanan Nabi merentas tujuh lapis langit hingga ke Sidratul Muntaha dan ke Mustawa. Semua itu berlaku hanya dalam satu malam.
Peristiwa Israk dan Mikraj berlaku setelah Nabi menempuh tahun dukacita di mana Nabi telah kehilangan orang yang paling dikasihi dalam hidupnya, iaitu isteri baginda, Siti Khadijah, dan bapa saudara baginda, Abu Talib. Mereka berdua adalah tokoh penting yang telah membantu usaha dakwah baginda di peringkat awal. Tidak lama kemudian, berlakulah pula peristiwa Taif, di mana baginda telah meghadapi cobaan yang sangat mencabar. Nabi telah dihina, dicerca dan dikecewakan oleh penduduk Taif yang telah menolak usah dakwah baginda.
Bayangkanlah bagaimana remuk redamnya perasaan Nabi ketika itu. Hilang teman hidup yang telah berkorban segala-galanya untuk Nabi dan perjuangan Islam, kemudian dikecewakan, dimalukan dan dicederakan oleh bangsanya sendiri. Baginda keseorangan dalam menghadapi tentangan musyrikin jahiliah.
Di saat kesedihan yang amat sangat itulah Jibril datang membawa pesan gembira untuk mengiringi Nabi untuk israk dan mikraj bertemu Pencipta nya. Itulah hadiah yang paling bermakna ketika baginda memerlukannya.
Peristiwa Israk Mikraj ini mengandungi banyak pengajaran yang boleh dijadikan iktibar. Namun, saya begitu tertarik dengan 2 pengajaran penting daripadanya iaitu

1. Kewajiban solat lima waktu telah dianugerahkan kepada umat Muhammad. Kewajiban solat diwahyukan terus tidak seperti kewajiban ibadat lain seperti zakat dan puasa yang diturunkan sebagai wahyu dan disampaikan melalui Jibril. Itu menunjukkan betapa penting dan istimewanya solat. Kewajiban solat juga adalah hadiah yang paling berharga kepada Nabi untuk merawat segala kesedihan dan kemurungan yang baginda hadapi.
Solatlah sebenarnya jalan penyelesaian kepada segala masalah yang kita hadapi. Andai kita berhadapan masalah yang berat yang tak tertanggung, kekecewaan yang tak terbendung, kebuntuan mencari jalan keluar, keresahan dan kekosongan jiwa, kembalilah kepada Allah. Carilah pengampunanNya dan berbicaralah terus dengan Nya.
Hamburkanlah segala duka lara dan resah gelisah jiwa kepada Yang Maha Pencipta, dalam setiap sujud kita. Jangan disimpan kemarahan kita kepada manusia. Lepaskanlah segala kekecewaan kita itu dan mengadulah kepada Yang Maha Bijaksana.

2. Israk Mikraj juga menguji keimanan kita untuk beriman kepada Allah dan Rasulnya dalam hal-hal yang di luar jangkauan pemikiran kita. Sahabat Nabi seperti Abu Bakar beriman dan percaya dengan sepenuh hati bahawa Nabi memang telah pergi ke Palestine dan merentasi 7 langit pada satu malam.
Bayangkanlah jikalau perkara yang sama itu disampaikan pada kita sekarang. Adakah kita akan mempercayai dan beriman dengannya sebagaimana Abu Bakar? Atau kita akan mula menggunakan logik akal kita lalu akan menolak kesahihan peristiwa itu dengan alasan tak masuk akal dan tak logik? Kita akan mula mengeluarkan teori sains yang kita tahu yang menafikan manusia boleh merentasi 7 langit hanya dalam satu malam. Mungkinkah jugakah kita akan ketawa sinis dan mempersendakan berita itu sebagai karut?
Sesungguhnya peristiwa Israk Mikraj jika dihayati dengan sesungguhnya, akan mengukuhkan keimanan kita dan memperkuatkan rasa takjub kepada kekuasaan Allah dalam mengatur kehidupan makhluk Nya. Peristiwa Israk Mikraj mengajar untuk percaya kepada perkara ghaib dan percaya kepada Al-Qur’an dan Hadith sebagai panduan dan penyelesai kepada masalah hidup manusia.
Israk dan Mikraj adalah dua perjalanan hebat sebagai anugerah dan kemuliaan kepada Baginda SAW dalam menyampaikan risalah Allah SWT. Ia juga satu mukjizat besar bagi junjungan Baginda SAW sebagai tanda kekuasaan Allah SWT.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Maha suci tuhan yang memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjid Al-Haram (Makkah) ke Masjidil Al-Aqsa (Palestin) yang kami berkati sekelilingnya sebagai tanda kekuasaan kami. (Surah Al-Israk, ayat 1)

Kebanyakan ulama sepakat mengatakan peristiwa Israk dan Mikraj berlaku selepas Baginda SAW dilantik menjadi rasul dan berlaku dalam keadaan sedar bukan mimpi.

Ulama sejarah mempunyai pendapat berbeza dalam menentukan tahun, bulan serta malam yang tepat mengenai peristiwa hebat ini.
Sebagai seorang Muslim, kita percaya ada tujuan dan hikmah tertentu bagi Allah SWT kerana menyembunyikan tarikh itu seperti dirahsiakan bilakah malam lailatul qadar, masa mustajab doa pada hari Jumaat dan waktu mustajab doa pada setiap malam.

Antara pendapat ulama yang boleh diketengahkan:

  • Imam Nawawi dan Ibnu Abdul Barr berpendapat ia berlaku setahun sebelum hijrah berdasarkan hadis isteri Baginda SAW, Aisyah dan Ummu Hani yang menyebut peristiwa itu berlaku pada malam 17 Rabiulawal atau pada malam 27 Rejab.
  • Ibnul Jauzi berpendapat berlakun lapan bulan sebelum hijrah.
  • Rabi Bin Salim berpendapat berlakunya enam bulan sebelum hijrah.
  • Syekh Ibrahim Al-Harbi berpendapat berlakunya setahun 11 bulan sebelum hijrah dan disokong oleh Ibnul Munir dalam kitabnya Syarhus Sirah.
  • Berdasarkan apa yang dikeluarkan Imam At-Tabari dan Baihaqi, berlakunya Israk dan Mikraj pada Syawal atau Ramadan.
  • Berdasarkan riwayat Abi Saad dari Ibnu Abi Sirah peristiwa itu berlaku pada pada Ramadan 18 bulan sebelum hijrah.
  • Diceritakan oleh Ibnul Athir, Iyad dan Imam Qurtubi daripada Az-zuhri bahawa berlaku Israk dan Mikraj tiga tahun sebelum hijrah. (Kitab Israk dan Mikraj oleh Ibnu Hajar Asqalani, halaman 22), (Kitab Israk dan Mikraj oleh Dr Abi Syaibah, halaman 36).
  • Syeikh Ahmad Syakir dalam kitabnya berjudul Israk dan Mikraj menyebut bahawa Al-Hafiz Abd Ghani Ibnu Surur Al-Maqdisi menyebut dalam sirahnya bahawa ia berlaku pada malam 27 Rejab yang diguna pakai oleh rakyat Malaysia dan kebanyakan kaum Muslimin dewasa ini.

    Perjalanan Baginda ke langit juga disebut Mikraj di mana Nabi SAW dipertemukan dengan semua anbiya berdasarkan kedudukan dan kemuliaan mereka di sisi Allah SWT.

    Pada langit pertama Baginda bertemu Nabi Adam, langit kedua Baginda bertemu Nabi Isa dan Yahya, langit ketiga Nabi Yusuf.

    Baginda SAW bertemu Nabi Idris (langit keempat), Nabi Harun (langit kelima), Nabi Musa (langit keenam) dan Nabi Ibrahim (langit ketujuh) sehinggalah ke sidratul muntaha di tempat yang tidak dapat dicapai makhluk selain Muhammad SAW (sepohon pokok yang dedaunnya lebar mengeluarkan bau harum).


(Sumber Tafsir al-Quran Al-Azim oleh Al-Hafiz Ibnu Kathir)
http://jiwarasa.wordpress.com/2004/09/10/peristiwa-israk-mikraj/

Friday, July 9, 2010

past time...

suddenly i remember all those distressing days  where i couldn't find any placement to pursue my study.....
mase tu i was in kmb...2 years i was struggling with all those variety of subjects and it's tiring..penah jugak pikir asal la aku masuk kmb nih..huhu...but then when i think about it now, i'm grateflul...what Allah has destined for us is the best plan ever.....i never expect that i'll be going to india but finally i came to india..i tot i'll be flying to indon since everything dh mcm confirm  and just a few days left b4 i fly..but suddenly something came up and mara gave a call saying that dorang nak anta pegi india bg student2 yg tak fly lagi...shock sekejap..erm,then my beloved mama asked me whether it is necessary for me to fly to india bcoz it seems so far way...pdhl kejap je tgk2, naek flight 4 jam je kot...tambah2 ade air asia skrg...but then since i insist that i shouldn't let the offer goes away, they eventually agreed,alhamdulillah.....=) erm,byk hikmahnye bile saye further study kat india ni..salah satunye alhamdulillah,the financial is good..cukup makan , pakai, and tak payah menyusahkan parent dah...the second thing is that i met encik buah hati here..hehe..alhamdulillah...penah jugak terpikir kalo saye x masuk kmb, kalo sy dpt g ireland, and kalo sy x g india, mesti sy dh tak kenal dia.....but just like i mentioned b4, what Allah has destined for us is the best plan ever...sume ade hikmahNYA...yang penting kita yg kene bersyukur....jgn kufur nikmat sgt smpai pikir kenape dtg india la, kenape x belaja kat mesia,kenape duit x cukup la....sebab kite selalu sgt tengok org yg atas daripada kite, sb tu kite rase x bersyukur...tgk kwn2 kat ireland,uk sume duk tempat best, negara cantik sume, tapi kite jarang tengok org yg di bawah kite...org yg xde peluang pon nk smbung belaja sb miskin, yg nak cari sesuap nasi pon susah..huhu..peringatan utk diri sy dan kwn2 yg lain jugak.....ok,berundur dlu..can cin cou..(^.^)

Thursday, July 8, 2010

Thank you Allah..............

For all the happiness that i have, surrounded by people that i love, it makes my life such a beautiful journey...once we called it as journey, just dont expect that it would as flawless as the creations created by Allah....humans become matured by experience and challenge..and become wiser day by day...hopefully( ^.^) the path doest not always glowing but it does not always gloomy either...a mixture of both that add flavour to our life...whatever it is,everything depends on how we perceive our life....my life may not be as loaded as their lives, getting everything they want just by a glimpse,but MY LIFE IS BEAUTIFUL... and this is what i am looking for.....(^.^) INSAN-insan kesayangan saya...thank you so much ( sesi jiwang2 sket.hehe)

     
p/s : puding mango bentuk love ngn bentuk bunga ( ape kaitan nih?heheh )




 to my famly and encik buah hati, anda bersinar-sinar seperti rama-rama kat  atas  nie di hati saye..malahan lagi bersinar-sinar dari nie............;)